Dieta pro gastritidu žaludku

Správná výživa má velký význam pro prevenci a léčbu zánětů žaludku. Dieta snižuje závažnost bolestivých projevů a zvyšuje účinnost terapeutických manipulací.

dieta pro gastritidu

Nerovnováha složek potravy (bílkoviny, tuky, sacharidy, vláknina) mění pH žaludku, stimuluje patogenezi gastritidy včetně žaludečních vředů. Všechny diety pro chronická onemocnění žaludku jsou vyvíjeny s ohledem na kyselost žaludečního prostředí.

Na základě nutriční hodnoty jsou léčebné tabulky pro gastritidu rozděleny do dvou typů:

  • Základní diety. Dieta obsahuje dostatečné množství energie potřebné k udržení vitálních funkcí pacienta a zároveň příznivě působí na stěny žaludku;
  • Nízkokalorické diety. V případě exacerbace patogeneze (akutní poruchy trávení, zácpa, průjem) se nasazuje vícedenní dieta se sníženou energetickou hodnotou.

Diety (tabulky) používané ke krmení pacientů s gastritidou mají digitální označení. Oficiální medicína schválila patnáct základních očíslovaných terapeutických diet. Některé tabulky se dodávají v několika variantách, označených písmeny abecedy. U žaludečních onemocnění se doporučují tabulky č. 1, 1a, 1b, 2, 3 a 4. V období léčebné výživy při gastritidě byste se měli vzdát alkoholu a kouření, stejně jako tučných, uzených, nakládaných, kořeněných a kyselých potraviny.

Výživa pacientů s diagnostikovanou gastritidou je založena na několika principech, na kterých jsou takové diety založeny:

  • Vyřaďte ze svého jídelníčku horká jídla (nad 600C) a chlad (pod 150C) nádobí;
  • Zvolte optimální teplotu pro dietní potraviny (20-500S);
  • Používejte pravidla pro stravování: malá jídla (až 5-6krát denně) a pravidelnost (ve stejnou dobu);
  • Při překyselené gastritidě vylučte ze stravy potraviny, které stimulují tvorbu kyseliny chlorovodíkové a dráždí stěny žaludku;
  • Při hypoacidní a anacidní gastritidě dávejte přednost potravinám, které urychlují trávení;
  • Pokud má člověk dvě nemoci současně, například gastritidu a cukrovku, měly by být z jídelníčku vyloučeny i potraviny, které cukrovce škodí.

Co můžete jíst, pokud máte gastritidu s vysokou kyselostí?

co můžete jíst, když máte gastritidu

Diagnózu „chronické gastritidy s vysokou kyselostí" nebo „chronické překyselené gastritidy" potvrzují komplexní lékařské studie za použití laboratorních a funkčních diagnostických metod.

Onemocnění je charakterizováno zvýšením množství kyseliny chlorovodíkové, trávicích enzymů a dalších složek produkované žaludeční šťávy. Kyselina dráždí stěny žaludku, snižuje jejich funkční vlastnosti a mění průběh fyziologických procesů trávení.

Hlavními příznaky gastritidy s vysokou kyselostí jsou bolest mezi jídly, pálení žáhy po jídle.

Při gastritidě s vysokou kyselostí je zakázáno konzumovat pokrmy založené na bohatých houbových, masových a rybích vývarech, stejně jako instantní polotovary. Silně dráždí chuťové pohárky a stimulují další produkci kyseliny chlorovodíkové.

Sada jídel, která by měla obsahovat stravu pacienta s diagnózou gastritidy s vysokou kyselostí, zahrnuje:

  • První chody (pyré se zeleninou a cereáliemi, nudlové polévky vařené s vodou nebo mlékem);
  • Hlavní jídla (maso, ryby, nakrájené na kousky, dušené, vařené nebo pečené, někdy lehce smažené, bez kůrky);
  • Přílohy (vařená zelenina, těstoviny, měkké cereálie);
  • Saláty, svačiny (saláty z vařené zeleniny, svačiny na bázi libového masa, ryby, mléčné uzeniny, sýr);
  • Mléko 2, 5% pasterizované, některé fermentované mléčné výrobky (smetana, jogurt, tvaroh);
  • Ovoce a bobule sladkých odrůd;
  • Nápoje (čaj, kompoty ze sušeného ovoce, želé, šťávy z některých druhů ovoce, odvary);
  • Pekařské výrobky (sušený pšeničný chléb, suché sušenky);
  • Tuky (rostlinné oleje, máslo).

Více podrobností o každé složce v nabídce pro pacienta s překyselenou gastritidou:

  • Hovězí.Doporučuje se používat maso první kategorie s omezeným obsahem tuku. Energetická hodnota tohoto produktu je cca 218 kcal na 100 g. Poměr bílkovin a tuků je 1: 1. Hovězí maso obsahuje spoustu makro- a mikroprvků, zejména fosfor, síru, železo, zinek, měď, chrom, kobalt a molybden a také vysoký obsah vitamínů skupiny B. Nakrájené řízky v páře, porcované kousky vařeného, dušeného, pečeného masa jsou připravovány z hovězího masa;
  • Skopové maso.Povolené je libové maso, jeho energetická hodnota na 100 g je cca 209 kcal, poměr bílkovin a tuků je 1: 1. Výrobek obsahuje mnoho makroprvků draslík, síru, fosfor, mikroprvky měď, fluor. Vzhledem ke své specifické chuti a vůni se jehněčí maso zřídka používá v lékařských zařízeních, ale je docela možné ho vařit doma;
  • Králičí masoenergetická hodnota 100 g je cca 183 kcal. Poměr bílkovin a tuků je 2: 1. Maso obsahuje dostatek makro- a mikroprvků a vitamínů. Libové králičí maso je považováno za jeden z nejlepších masných výrobků při překyselené gastritidě. Připravují se vařené, dušené, pečené kousky;
  • Kuřecí maso.Energetická hodnota 100 g je 90-180 kcal v závislosti na části jatečně upraveného těla. Poměr bílkovin a tuků přibližně odpovídá poměru králičího masa. Nejcennějším bílým masem jsou kuřecí prsa bez kůže. Připravte vařené a pečené kousky;
  • Klobásy.Jezte jako svačinu. Doporučuje se konzumovat až 50 g denně libových odrůd vařeného mléka a uzeniny. Klobásy lze nahradit pochutinami a paštikami;
  • Hovězí jazyk.Jeho energetická hodnota je asi 173 kcal na 100 g. Jedná se o chutný vedlejší produkt první kategorie. Je výživný a bohatý na živiny. Používá se vařený jako teplá svačina;
  • Klobásy.Použití tohoto produktu není regulováno oficiální dietou pro gastritidu. Vzhledem k tomu, že je možné použít nízkotučné odrůdy mléčných klobás, je třeba předpokládat, že mléčné klobásy lze také jíst s gastritidou s vysokou kyselostí. Nedoporučuje se volit uzené a smažené klobásy, klobásy a slaninu s velkým množstvím vepřového tuku;
  • Mořské ryby.Doporučují se odrůdy s nízkým obsahem tuku. Obvyklé množství tuku v rybách je do 15-20%. Ryby s nízkým obsahem tuku jsou mořské druhy (treska, tuňák). Jejich obsah tuku je od 0, 4 do 0, 8 % a obsah bílkovin od 17, 6 % (treska) do 22, 8 % (tuňák). Energetická hodnota této ryby se pohybuje od 148 kcal na 100 (treska) do 297 kcal na 100 g (tuňák). Ryby obsahují zdravé nenasycené tuky (omega-3, omega-6). Jako svačina je povolen nízkotučný sleď namočený ve vodě (mléku). U hyperacidní gastritidy jsou povolena malá množství kaviáru z jesetera;
  • Říční ryby.Nízký obsah tuku u candáta a štiky. Omezená konzumace říčních ryb ve zdravotnických zařízeních je způsobena velkým množstvím malých kostí. Doma se připravují vařené kousky a dušené rybí řízky;
  • Mléko.Obvykle se používá pasterizované kravské mléko s obsahem tuku 2, 5 %. Plnotučné mléko (přímo od krávy) je v dietě zakázáno. Energetická hodnota 2, 5% mléka je 54 kcal na 100 ml. Pasterizované mléko lze konzumovat bez dodatečné tepelné úpravy. Připravují se na něm teplá jídla: polévky, kaše, pyré, omelety. Individuální intolerance na složky mléka je možná;
  • KrémJedná se o mléko oddělené na 10 % (normální smetana) nebo až 35 % (hustá smetana). Při dietách se nepoužívá těžká smetana, ale normální smetana se přidává v malých množstvích do hlavních jídel, omáček a pudinků;
  • Tvrdé sýryParmazán, holandský, Kostroma, čedar a další. Energetická hodnota je cca 355 kcal na 100 g výrobku. Používá se jako občerstvení. Při gastritidě s vysokou kyselostí se doporučují tvrdé sýry s omezeným obsahem tuku (30-50 %) bez pikantních přísad. Můžete konzumovat více než 20-50 gramů sýra denně;
  • Měkké sýryMascarpone a další. Kalorický obsah sýra Mascarpone je 450 kcal na 100 g výrobku. Pro dietní výživu musíte zvolit jemné, nesolené odrůdy sýra. Mírné množství sýra může výrazně upravit rovnováhu bílkovin a tuků živočišného původu, stejně jako mikroelementů v každodenní stravě pacienta s gastritidou;
  • Tvaroh.Doporučují se nekyselé odrůdy.Obsah tuku se pohybuje od 0 % (nízkotučný tvaroh) do 30 % (tučný tvaroh). Energetická a nutriční hodnota takového produktu je velmi vysoká. Tvaroh lze použít jako tvaroh, tvarohové koláče, smažené bez kůry;
  • Jogurt. Standardní obsah tuku je 3, 2 %. Výrobek je nízkokalorický, pouze 65 kcal na 100 g. Jogurty obsahují dostatek cukru a málo kyselin. Hlavní odrůdy jogurtů jsou vhodné pro dietní výživu při gastritidě;
  • Slepičí vejce.Energetická hodnota je 157 kcal na 100 g výrobku. Poměr bílkovin a tuků je přibližně 1: 1. Při gastritidě použijte čerstvá vejce vyrobená (získaná z kuřete) nejpozději před sedmi dny. Doporučují se vejce naměkko a omelety s mlékem nebo smetanou. Syrová vejce jsou v dietních potravinách zakázána kvůli špatné stravitelnosti syrových bílkovin;
  • kaše je hlavním menu pro gastritidu žaludku
  • Ovesná kaše.Obsah kalorií v kaši převyšuje energetickou hodnotu masných výrobků. Rostlinné sacharidy však poskytují rychlou energii. Kaše by neměla být považována za hlavní složku dietní výživy při gastritidě. K přípravě kaší, slizových polévek, nákypů a dalších pokrmů se používají oblíbené cereálie: krupice, rýže, pohanka, ovesné vločky.
  • Krupiceenergetická hodnota 100 g 335 kcal. Hlavní množství energie pochází ze sacharidů. Přes vysoký obsah makro- a mikroprvků a vitamínů je krupice pečlivě používána v dietní výživě dětí do 3 let a starších lidí nad 70 let. U těchto věkových skupin byla pozorována vysoká úroveň individuální nesnášenlivosti přípravku;
  • Rýžové obilovinyenergetická hodnota 100 g 323 kcal. 100gramová porce poskytuje přibližně 20 % denní energetické potřeby člověka. Rýže obsahuje mnoho užitečných látek. Obsahuje složky, které zmírňují podráždění žaludečních stěn a mají antioxidační vlastnosti;
  • Pohankaenergetická hodnota 100 g 335 kcal. Cenný dietní produkt. Reguluje hladinu cholesterolu v krvi, normalizuje metabolické procesy, podporuje hubnutí;
  • Ovesné krupiceenergetická hodnota 100 g 342 kcal. Ovesné vločky jsou povoleny. Kaše z ovesných vloček (vloček) mají vysokou energetickou hodnotu a obsahují maximální spektrum makro- a mikroprvků a vitamínů skupiny B. Slizové látky ovesných vloček snižují podráždění žaludečních stěn.
  • Těstovinya nudlemi. Energetická hodnota 100 g 320-350 kcal. Při gastritidě s vysokou kyselostí se doporučují těstoviny vyrobené z prémiové tvrdé pšenice. Negativní vliv pšenice (nežádoucí obilný produkt při zánětech žaludku) snižuje bílkovinná složka těstovin, vaječný bílek. Přidává se během továrního výrobního procesu. Těstoviny a nudle se používají jako součást prvního a druhého chodu;
  • Chléb.Při gastritidě používejte prémiový pšeničný chléb. Nemusí to být čerstvé. Je lepší, když byl chléb upečen před 1-2 dny. Sušenky a suché sušenky jsou povoleny v omezeném množství. Jídelní lístek můžete zpestřit až dvakrát týdně pečenými koláči s masem, rybami, jablky a bobulemi, které jsou povoleny při překyselené gastritidě;
  • Bramborenergetická hodnota 100 g 77 kcal. Výrobek obsahuje velké množství vody, sacharidů, draslíku, železa, zinku, vitamínu PP (kyselina nikotinová). Doporučuje se vařené nebo pyré. Je zakázáno zahrnout smažené brambory do svého jídelníčku. V této formě se špatně tráví, dráždí stěny žaludku a stimuluje fermentační procesy;
  • Mrkevenergetická hodnota 100 g 33 kcal, obsahuje velké množství sacharidů, Beta-karoten (provitamin A), vitamíny skupiny B, pektiny. Pektiny jsou látky, které dezinfikují organismus a snižují hladinu škodlivých látek. Mrkev má hodně draslíku a dalších stopových prvků;
  • Řepaenergetická hodnota 100 g 43 kcal, obsahuje velké množství sacharidů, makro- a mikroprvků, vitamínů. Konzumuje se vařený. Červená řepa zabraňuje rozvoji patogenní mikroflóry v žaludku a střevech a také zvyšuje motilitu střev;
  • Zelí. Doporučení odborníků na výživu ohledně jeho použití při gastritidě jsou nejednoznačná. Zelí je jistě zdravé, ale může způsobit nadýmání. Bílé zelí a růžičková kapusta zvyšují sekreci žaludeční šťávy. Tyto odrůdy se nedoporučují při překyselené gastritidě, ale používají se při gastritidě s nízkým obsahem kyseliny chlorovodíkové;
  • Květákenergetická hodnota 100 g 30 kcal, obsahuje velké množství sacharidů, draslíku a cukrů, vitamín C, mikroprvky. Důrazně se doporučuje při překyselené gastritidě při dušení a v páře, protože nestimuluje tvorbu kyseliny chlorovodíkové;
  • Cuketaenergetická hodnota 100 g 24 kcal. Hodně sacharidů a cukrů, málo vlákniny. Cuketa je bohatá na vitamíny C (kyselina askorbová) B9(kyselina listová), A (retinol). Cukety mají jemnou konzistenci dužiny, rozhodně se doporučují pro dietní výživu při gastritidě;
  • Dýněenergetická hodnota 100 g 22 kcal. Výrobek je vyvážený na bílkoviny, tuky a sacharidy, bohatý na vitamíny A a B9(kyselina listová), C (kyselina askorbová). Z makro- a mikroprvků lze zaznamenat vysoký obsah draslíku a mědi. Dýně se doporučuje při překyseleném zánětu žaludku ve formě dýňové kaše, velmi užitečná je i dýňová šťáva. Tato zelenina má příznivé vlastnosti pro patologické stavy gastrointestinálního traktu, semena mají anthelmintické vlastnosti a mají laxativní účinek. Plody cukety a dýně je vhodné konzumovat v raných fázích zrání. Přezrálé ovoce se nedoporučuje používat;
  • Rajčataenergetická hodnota 100 g 20 kcal. Používají se pouze zralé plody s vysokým obsahem cukru. Výrobek je bohatý na draslík, chlór, sodík, vitamíny A a C. Při překyselené gastritidě se rajčata konzumují v pyré a omáčkách. Doporučuje se nejprve odstranit kůru;
  • Čerstvý zelený kopr.Je velmi užitečné používat čerstvý kopr jako koření pro gastritidu s vysokou kyselostí. Tento produkt je bohatý na vitamíny, navíc látky obsažené v kopru zabraňují fermentaci potravy v žaludku a uvolňují křeče;
  • plody jsou nositeli vitaminových komplexů
  • jablka.Doporučují se pouze sladké odrůdy. Energetická hodnota tohoto produktu je 47 kcal na 100 g. Jablka obsahují velké množství makro- a mikroprvků a vitamínů. Jablečná dieta vyrobená ze zelených jablek je mýtus. Všechny údajně nezbytné biochemické složky jablek, včetně pektinů, se nacházejí v jiném ovoci a zelenině. Před konzumací jablek odstraňte slupku, dráždí žaludeční stěny. Pečená jablka na gastritidu lze konzumovat bez omezení;

Jako sladidla se v omezené míře používá řepný nebo třtinový cukr, džem, džemy z jahod a sladkých jablek.

Co byste neměli jíst, pokud máte gastritidu s vysokou kyselostí?

Zneužívání kiwi na gastritidu není pro tělo dobré

U tohoto typu zánětu se nedoporučují pokrmy obsahující následující látky:

  • Stimulace produkce žaludeční šťávy;
  • Agresivně ovlivňující stěny žaludku;
  • Zlepšení fermentačních procesů;
  • Špatně strávené v žaludku.

Potraviny, které stimulují tvorbu žaludeční šťávy:

  • Kiwi.Toto sladkokyselé exotické ovoce má příjemnou chuť a obsahuje mnoho vitamínů, cukrů a organických kyselin a také látky, které stimulují regeneraci tkání a mají lokálně uklidňující účinek. Mezitím byste se měli zdržet konzumace kiwi, pokud máte překyselenou gastritidu, zejména v akutní fázi. Zákaz je způsoben možným negativním vlivem kyselin na zanícenou žaludeční stěnu;
  • Oranžový.Všechny citrusové plody (citron, limetka, grapefruit, mandarinka) stimulují chuťové buňky a nepřímo způsobují produkci kyseliny chlorovodíkové. Existují četná vědecká pozorování potvrzující skutečnost, že člověk produkuje sliny již při pohledu na citron. Proto je při hyperacidní gastritidě konzumace jakýchkoli citrusových plodů přísně zakázána;
  • Česnek.Rostlina je známá svými fytoncidy, látkami, které zabraňují rozvoji nachlazení a jsou přírodními antibiotiky. Při perorální konzumaci však česnek stimuluje chuť k jídlu, čímž způsobuje aktivní produkci žaludeční šťávy.

Produkty, které mají agresivní účinek na žaludeční sliznice:

  • Čokoláda. Navzdory množství užitečných látek je zakázáno jej používat při gastritidě. Zákaz souvisí s vysokým (asi 40 %) obsahem kofeinu v čokoládě. Kofein je známý pro svůj agresivní účinek na žaludeční svěrač a schopnost vyvolat reflux. Kofein má také dráždivý účinek na stěny žaludku. Všechny tyto vlastnosti kofeinu a čokolády jsou pro gastritidu nežádoucí.
  • Zmrzlina. Chutný mléčný výrobek, ale obsahující zahušťovadla, příchutě, konzervační látky, dochucovadla a barviva. Tato studená, sladká pochoutka negativně ovlivňuje stěny žaludku;
  • OřechyPři gastritidě je nežádoucí konzumovat velké množství (více než 30 gramů denně);
  • Kešu oříšky.Tento produkt obsahuje žíravou olejovou látku, ze které se vyrábí přírodní inkoust, takže kešu oříšky mohou zhoršit gastritidu;
  • Mandlea ostatní peckovice a bobule (meruňky, švestky, třešně) obsahují malé množství kyseliny kyanovodíkové, která má špatný vliv na stěny zaníceného žaludku;
  • Lískové oříšky (líska) je produkt bohatý na živiny, svou hodnotou bílkovin se blíží masu. Lískové ořechy však obsahují malé množství agresivních kyselin, které negativně ovlivňují střeva. Pro žaludek zdravého člověka je jejich účinek nepostřehnutelný, ale u zanícených sliznic mohou lískové ořechy posílit patogenezi.

Produkty, které zlepšují fermentační procesy v těle:

  • Cereálie(proso, kukuřice, kroupy, fazole). Kaše připravené z těchto plodin obsahují hrubá vlákna, zvyšují kyselost žaludeční šťávy a stimulují fermentační procesy;
  • Arašíd.Nejedná se o ořech, ale o plod luštěniny. Jako všechny luštěniny způsobují arašídy fermentaci v žaludku, čímž dráždí jeho stěny;
  • Hroznová.Obsahuje velké množství užitečných látek, přitom obsahuje hodně cukru. Hrozny mají také silnou slupku, jejíž složky stimulují fermentační procesy.

Potraviny, které se špatně tráví v žaludku:

  • Obsahující masoprodukty, špatně stravitelné v žaludku, mají společný rys vysoký cholesterol a živočišné tuky;
  • Libové vepřové maso, ačkoli je na seznamu přijatelných potravin pro dietní výživu, nepoužívá se ve zdravotnických zařízeních. Proto jsme tento druh masa klasifikovali jako zakázaný pro gastritidu;
  • Kachní a husí maso, uzené masné výrobky.Tuky, které se v těchto druzích masa a pochutin nacházejí v nadbytku, potlačují tvorbu kyseliny chlorovodíkové, v důsledku čehož se snižuje rychlost trávení. Tučná jídla nezůstávají ve střevech, rychle se vylučují z těla a často způsobují průjem;
  • Salo.Hlavní energetickou hodnotu tohoto produktu představuje živočišný tuk. Sádlo obsahuje hodně kuchyňské soli a koření. Stejně jako tučné maso i sádlo tlumí tvorbu kyseliny chlorovodíkové, dráždí stěny žaludku a způsobuje průjem;
  • Masové a rybí konzervy.Obsahují aromatické přísady, hodně tuku a další složky, které se špatně tráví v nemocném žaludku;
  • houskové knedlíky. Jsou těžko stravitelné a obsahují dvě složky, které jsou opačného složení: vařené těsto a mleté maso. V podmínkách gastritidy s vysokou kyselostí je konzumace knedlíků doprovázena pálením žáhy a těžkostí v žaludku;
  • Játra. Tento produkt obsahuje obrovské (více než 270 mg na průměrnou porci) množství cholesterolu, navíc játra jsou biologickým filtrem těla, hromadí a zpracovává škodlivé látky, které se dostávají do krve zvířete nebo ptáka. I přes vysoký obsah vitaminu A a dalších vitaminů rozpustných v tucích se játra nedoporučují při zánětlivých procesech ve stěnách žaludku.

Mezi rostlinné potraviny, které se v žaludku špatně tráví, patří melouny a vodní melouny.

Dieta pro gastritidu s nízkou kyselostí

potravinová pyramida

Hypoacidní gastritida se projevuje říháním, dyspepsií (obvykle průjem) a nevolností. Příznaky jsou důsledkem nedostatečného trávení potravy v žaludku. Doporučená strava pro nízkou kyselost má oficiální označení č. 2.

Při gastritidě s nízkou hladinou trávicích enzymů je jídlo obohaceno o potraviny, které stimulují tvorbu kyseliny chlorovodíkové.

Dietní výživa pro pacienty se sníženou tvorbou kyseliny chlorovodíkové je organizována stejným způsobem jako standardní dieta pro gastritidu. Sada produktů je přibližně stejná, ale existují drobné rozdíly, protože nízká kyselost je způsobena nedostatečnou produkcí trávicích enzymů.

Na rozdíl od gastritidy s vysokou kyselostí v tomto případě můžete:

  • Připravte pokrmy z bohatých masových a rybích vývarů;
  • Jezte sladké a kyselé ovoce a bobule, včetně citrusových plodů;
  • Jezte nakládané okurky a rajčata v přiměřeném množství;
  • Místo mléka pijte fermentované mléčné nápoje (kumys, kefír, fermentované pečené mléko);
  • Pijte ovocné šťávy s kyselou chutí;
  • Pijte minerální vody bez plynu.

Aby se zlepšila účinnost trávení, jídlo by mělo být důkladně žvýkáno. Mezi léky je účinné užívání trávicích enzymů.

Dieta pro exacerbaci gastritidy

Exacerbace zánětu žaludku je charakterizována výraznými příznaky: silná bolest, průjem, zácpa, zvracení a žaludeční krvácení. Při exacerbaci gastritidy jsou možné příznaky dehydratace, slabosti, bledosti kůže a sliznic a zahuštění tekuté frakce krve.

V prvních dnech exacerbace je povoleno úplné hladovění a pití velkého množství tekutin ve formě fyziologických roztoků a tekutin, které zmírňují zánět a podráždění žaludečních stěn. Od druhého nebo třetího dne začíná postupné zavádění nutričních složek do stravy.

Podtypy základní výživy diety 1a (při průjmu) a 1b (při zácpě) jsou energeticky chudé. Dieta snižuje množství sacharidů, bílkovin a tuků. V první fázi terapeutické výživy jsou zcela vyloučeny potraviny, které i mírně stimulují sekreční funkci.

Dietní menu pro exacerbaci gastritidy zahrnuje:

  • Obilné slizové pyré polévky na vodě s postupným přidáváním mléka;
  • Nakrájené libové maso (kuře, králík, jemné telecí maso, vykostěné ryby) ve formě suflé a dušených řízků;
  • Vejce naměkko, omelety;
  • Kaše na vodní bázi vyrobené z drcené pohanky, ovesných vloček a rýže;
  • Berry želé nápoje, slabě uvařený čaj bez cukru.

Po zmírnění příznaků exacerbace se postupně vracejí k základní stravě s vysokou nebo nízkou kyselostí.